[T]HUIS | [AT] HOME | 09-09-2017 - 14-10-2017

[T]HUIS| [AT] HOME | 9 september – 14 oktober 2017

Opening: zaterdag 9 september, 16.00 uur

Op zaterdag 9 september opent schrijver, columnist en tv-presentator Abdelkader Benali, [T]HUIS | [AT] HOME, een tentoonstelling waarin kunstenaars de universele thematiek van je ergens thuis voelen en de betekenis van ‘huis’ aankaarten, en de existentiële behoefte aan beschutting, veiligheid, zekerheid en identiteit in beeld brengen.

Marjan Teeuwen (Venlo, 1953) laat haar nieuwe fotoreeks ‘Verwoest huis Gaza’ | ‘Destroyed House Gaza’ zien, die onder ingrijpende en aangrijpende politiek geladen omstandigheden tot stand is gekomen en als kunstproject een louterende en helende ervaring was voor alle betrokkenen. Teeuwen toont daarnaast een selectie uit het project, ‘Archief Rechtbank’ | ‘Archive Hall of Justice’ uit 2016.

Hamid El Kanbouhi (MA–Larache, 1976) heeft voor de tentoonstelling een installatie gemaakt, ‘Take a LeaFe’, die zijn visie laat zien op wat thuis en het laveren tussen twee leefwerelden voor hem betekent: “Een terug naar de toekomst met persoonlijk beeldmateriaal als een hint; de herinneringen ontstijgen en ontwijken bewust alle vormen van een oordeel. Een zoektocht naar posities in het eiland van verplichte folklore... over generatiekloof, diversiteit & eenheid... hier & daar. Hebben we een tijdmachine nodig of beleven we in alle tijden alle tijden?”

Van gastkunstenaar Fernando Sánchez Castillo (ES–Madrid, 1970) is het videowerk ‘Guernica Syndrome (Azor)’ uit 2012 te zien. Castillo kocht het voormalige plezierjacht van Franco, Azor, symbool van het Spaanse (neo)fascisme en maakte er veertig blokken schroot van.

Extra: op zaterdagmiddag 23 september 2017, 15.00 uur, organiseert NI een gesprek met Marjan Teeuwen, Hamid El Kanbouhi en gasten naar aanleiding van de publicatie ‘Destroyed House’ van Marjan Teeuwen. (Uitgeverij Valiz, www.valiz.nl) Tevens te koop in de galerie: €29,50.